Čišćenje špilje "Kukor" u Bastu

Kad se spoje i zbroje ljubav prema prirodi, ljubav prema podzemlju i ljubav prema ekologiji i čistoći, rezultat može biti samo nešto lijepo, a u ovom našem slučaju to je očišćena od smeća već dugo zanemarena al nadasve lijepa i posebna špilja Kukor u Bastu.

Špilja „Kukor“ nalazi se u predjelu Kukor  sela Bast poviše Baške Vode u Podbiokovlju. Nalazi se na 430mnv, ukupne duljine je 264m te visinske razlike 40m. Špilja je među lokalnim stanovništvom zvana Ivankova jama.

Da vas uvedemo u ovu našu priču, sve je krenulo uz jednu zajedničku želju i inicijativu da prilikom idućih posjeta špilji Kukor uživamo samo u njenim ljepotama, da njenu bio raznolikost doživimo u prirodnom okruženju bez smeća, te da to isto smeće ne truje nama svima dragu prirodu, pa su se SO SAK Ekstrem, HPD Sv. Ilija i Gradina Baška Voda d.o.o. odlučili za zajedničku akciju,a  priključili su nam se i članovi SOB Biokovo.

11.06.2020. krenuli smo u prvu fazu čišćenja u kojoj su speleolozi iz SAK Ekstrema i SOB-a vadili nagomilani otpad te pripremali isti za transport. Idući dan u završnoj fazi su članovi  HPD Sv. Ilija smeće od speleološkog objekta transportirali do najbliže prometnice odakle je s kamionom komunalnog poduzeća Gradina d.o.o. odvezeno i zbrinuto.

Ono što bi posebno naglasili da koliko god je na jedan ružan, bezobziran način onečišćena i zanemarena špilja Kukor, toliko smo pozitive doživjeli prilikom dogovaranja akcije. Naravno inicijatori članovi HPD Sv. Ilija i SAK Ekstrem  uz članove SOB-a Biokovo kako bi naši rekli nisu se trebali ni pitati, a taj odaziv su slijedile Općina Baška Voda i Komunalno poduzeće Gradina Baška Voda koje su na sami spomen da bi odradili akciju čišćenja otpada prihvatili sudjelovanje i zbrinjavanje otpada o svom trošku, te podržali inicijativu čišćenja. Projekt je od strane SAK Ekstrema prijavljen na natječaj inicijative Čisto podzemlje, a cjelokupna donacija će se iskoristiti za istraživanje jama na području Biokova.

Smeće koje se odlaže u prirodu vjerujemo da šteti osim samoj prirodi, biljnom i životinjskom svijetu i nama koji bi trebali živjeti u skladu s prirodom i raditi na njenom očuvanju za buduće naraštaje.

Iz ove špilje opisana je i endemična špiljska vrsta kornjaša (Coleoptera) nazvana u čast našeg slavnog i omiljenog Jure Radića,  Baškovođanina, vrhunskog i sigurno najsvestranijeg biokovskog prirodoslovca, a našom akcijom smo pripomogli da ova endemska vrsta živi u svom prirodnom staništu očišćenom od smeća.

Još jednom se zahvaljujemo svim sudionicima, planinarima, speleolozima, a posebno i Općini Baška Voda te Komunalnom poduzeću Gradina d.o.o. koji su nam omogućili svojim sudjelovanjem da ovu akciju odradimo te podržali kao i inače naš rad i trud.

                                                                                                                     HPD Sv. Ilija Baška Voda

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ispis   E-mail